Kruszonka do ciasta

Dzieci kochają pomagać w kuchni. Mieszać, rozsypywać, dodawać składniki, rozdrabniać, formować, wycinać. Wystarczy trochę mąki i zabawa gwarantowana. W kuchni maluchy ćwiczą małe rączki, rozwijają zdolności nie tylko kulinarne, ale i manualne. Poza tym robicie coś fajnego razem. Przy wycinaniu kształtów ciastek trzeba się wykazać precyzją, a nawet jeśli kształt nie wyjdzie to nic nie szkodzi. Liczy się próbowanie i zabawa.

Nie o wycinaniu kształtów ciasteczek jednak będzie mowa.

zabawa z dzieckiem w kuchni

Tym razem na tapetę pójdzie kruszonka.

Zwykła kruszonka do ciasta drożdżowego, ale też do kruchego lub jako crumble. Jestem wierna jednemu przepisowi na kruszonkę na dawna. Nie pamiętam niestety skąd go mam. Maluchy uwielbiają robić kruszonkę w przeciwieństwie do mnie. Jedna porcja starcza na trzy ciasta drożdżowe. Porcje mrożę w zamrażarce w woreczkach lub pudełkach. Zawsze gotowa czeka na samą drożdżówkę.

lepienie ciasta w kuchni dzieci

Dlaczego nie lubię robić kruszonki?

Dlatego, że trzeba do miski ze składnikami włożyć ręce i mieszać, ugniatać, wywijać piruety palcami całkowicie oblepionymi ciastem. A to właśnie kochają dzieci. Ale niekoniecznie ja:) Ubrane w fartuszki kuchenne, a młodsze w śliniaki-fartuszki z podwiniętymi rękawami i radością w oczach mieszają mąkę z cukrem, masłem, solą i cynamonem, i świetnie się przy tym bawią. Ubrania ochronne są konieczne bo inaczej całego malucha trzeba będzie przebrać.

fartuszek dla przedszkolaka

Kruszonka ma osiągnąć konsystencję mokrego piasku. Do robienia kruszonki najlepiej wybrać wysoką miskę bo kruszonka lubi się rozsypać. Masło nie może być gorące. Ma być w temperaturze bezpiecznej dla dziecięcych rączek.

Zgodnie ze sztuką kulinarną kruszonkę robi się szybko, krótko. Pozwólcie jednak dzieciom gnieść, mieszać, formować małe kluski do woli. Kruszonce to nic nie zaszkodzi, a ile frajdy dla dzieciaków! Sprawdzone wiele razy.

Pora zatem na przepis:

Cynamonowa kruszonka do ciasta drożdżowego

100 gramów cukru kryształ

180 gramów mąki tortowej typ 450 do 550

1 duża torebka cukru waniliowego (16gramów)

100 gramów rozpuszczonego i ostudzonego masła

szczypta soli

1/2 małej łyżeczki cynamonu

Najpierw mieszamy suche składniki, na przykład drewnianą łyżką. Najlepiej jednak włożyć w sypkie składniki ręce i przemieszać je w ten sposób. Potem wlewamy przestudzone masło. Nie zastępujcie masła margaryną w tym przepisie. Kruszonka potrzebuje prawdy:) czyli maślanego smaku.

Smacznego i dobrej zabawy:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *